Du kommer väl ihåg att testa din brandvarnare?

6 november 2017

Som hyresgäst ansvarar du för att kontrollera så att brandvarnaren i din lägenhet fungerar samt för att byta batterier vid behov.

Samtliga av Mörbylånga Bostads lägenheter ska vara utrustade med brandvarnare. Har du ingen brandvarnare i din lägenhet ber vi dig snarast kontakta vår felanmälan på telefon 0485-472 53 så ordnar vi med det.

Nästan alla hushåll i Sverige har brandvarnare, men i var tionde bostad fungerar den inte rapporterar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Det betyder att det finns över 400 000 verkningslösa brandvarnare ute i landet. Den vanligaste orsaken är att brandvarnarna testas för sällan.

Nu finns en ny kostnadsfri SMS-tjänst som ska hjälpa fler att komma ihåg att testa sina brandvarnare regelbundet. Den riktar sig till privatpersoner och lanseras av nätverket Aktiv mot brand.

Genom att erbjuda regelbundna SMS-påminnelser om att testa sin brandvarnare är målsättningen att andelen fungerande brandvarnare i Sverige ska öka.
– En av de viktigaste åtgärderna för att minska antalet skadade och döda i bostadsbränder är att se till att våra brandvarnare verkligen fungerar. Vi hoppas därför på ett stort intresse för vår nya kostnadsfria SMS-tjänst, säger Anders Lundberg brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Via www.skyddadigmotbrand.se kan du nu enkelt ställa in hur ofta du vill få en SMS-påminnelse om att kontrollera din brandvarnare. Det går även att tipsa en vän om tjänsten.

Du kommer väl ihåg att testa din brandvarnare?